I have a dream : Linked Open Data

18 oktober 2013


Hoe ziet de wereld eruit als alle informatie op elk moment op elke plek op elk apparaat beschikbaar is?

In deze tijd van crisis, bezuiniging en participatiemaatschappij lijkt visie over toekomst in Nederland ver weg. Hoe kunnen we toch de ommekeer maken? Nederland weer op de kaart gaan zetten en een nieuwe gouden eeuw herbeleven? Dat kan alleen als we onszelf weer toe gaan staan om te dromen.

VOC.jpg
In deze tijd van crisis, bezuiniging en participatiemaatschappij lijkt visie over toekomst in Nederland ver weg. Hoe kunnen we toch de ommekeer maken? Nederland weer op de kaart gaan zetten en een nieuwe gouden eeuw herbeleven? Dat kan alleen als we onszelf weer toe gaan staan om te dromen.

I have a dream…

Hoe ziet de wereld eruit als alle informatie op elk moment op elke plek op elk apparaat beschikbaar is? Alhoewel het vermoeden aanwezig is dat de NSA hierin al flinke stappen heeft genomen, is dat voor ons als ‘normale’ internetgebruikers nog geen gewoongoed. Even los van het vraagstuk van privacy, welke mogelijkheden zouden er ontstaan als we nog veel sneller zouden kunnen reageren op veranderingen doordat we beschikking hebben over alle relevante informatie?

Droom even mee:

  • Gezondheidszorg; niet meer reactief maar pro-actief op basis van realtime meten van o.a. bloeddruk, gewicht, lengte, BMI, hartslag d.m.v. wearable computing in combinatie met DNA risicoprofiel.
  • Dating en social media; niet langer meer kansloze afwijzingen door realtime apps zoals Tinder die op basis van kenmerken en geolocatievoorzieningen al een soort van pre-matching doen waardoor je scoringskans vergroot wordt. Automatische matching van sportbuddies met gekoppelde whatsapplijstjes bij de sportschool om je te helpen stimuleren iedere week trouw aanwezig te zijn.
  • Onderwijs; wat is de toegevoegde waarde (leerrendement) van de docent(en) van uw kind? Niet alleen inzicht in de prestaties van scholen (cito-scores, adviezen, doorstroom-rendementen, inspectieoordeel van scholen in uw buurt - zie Linked Open Data voorbeeld), maar perfecte matching van leerroute op basis van de unieke eigenschappen van uw kind. Differentiatie in onderwijstijd, alleen nog elektronisch toetsen en leerkrachten weer laten doen waar ze goed in horen te zijn.
  • Politiek; online kunnen stemmen met je eID en een 1e kamer die niet bestaat uit 75 leden die het politieke besluitvormingsproces frustreren, maar 16,8 miljoen mensen die inhoudelijk commentaar kunnen geven op de politieke voorstellen en veel meer betrokken worden in het democratische proces.
  • Sport en entertainment; een volledig op jouw profiel afgestemd aanbod. Abonnement op directe toegang tot alle boeken (ebooks), muziekcollecties (Spotify) en video’s (on demand). Oorlogen worden alleen nog uitgevochten tussen landen in online massive multiplayer games. Game over!
LinkedData.png

Afgelopen jaren is al een flinke stap in de goede richting gezet:

  • Apparaten zijn er klaar voor: smartphones, tablets, smartwatches, Google Glass, NAS als personal cloud, drones, Amazon cloud, etc.
  • Informatie wordt vindbaar: Google (finding), Facebook (tagging), Whatsapp (SMS), Dropbox (sharing), Apps, etc.
  • Verbinding wordt beter: 3G, 4G, wifi hotspots, bluetooth, etc.

Ook de wereld van internet lijkt klaar voor de volgende grote stap: een web van open gegevensverzamelingen oftewel in een technische term Linked Open Data. Tim Berners-Lee, ‘uitvinder’ van het world wide web, heeft deze visie al jaren geleden verkondigd en nu lijkt de technologie (RDF, OWL, SPARQL, Triple stores) ook volwassen genoeg om deze stap concreet te maken.

In Nederland neemt het gebruik van Internet sterk toe. Ook het mobiel gebruik van internet ligt ruim boven het gemiddelde in de EU . Met een gemiddelde internet-snelheid (bandbreedte) van 10Mbit/s staat Nederland in de top 5 mondiaal. Ook wat betreft onderwijs doet Nederland nog goed mee in de PISA lijstjes. Waarom gaan we ons als Nederland dan niet 100% richten op die nieuwe informatiemaatschappij? Op kennis en het verspreiden hiervan?

Graphic.gif

Kijk naar de gezamenlijke beurswaarde van Microsoft, Google, Apple, Facebook & Amazon : informatie is de toekomst. Net als in de Gouden Eeuw toen er schatten werden verdiend aan handel moet Nederland zich weer gaan richten op groei en innovatie : dit is te vinden in informatie.

Daarom dit pleidooi voor de politiek; stimuleer en subsidieer het openstellen van gegevens conform linked open data standaarden van Nederlandse bedrijven (en natuurlijk de overheid). Liefst op soortgelijke manier als nu milieu (groene auto’s) en innovatie (Agentschap NL/TNO/..) wordt gestimuleerd. Door ‘handel’ in informatie te stimuleren en te doen waar we goed in zijn (namelijk : handelen) kunnen we onderscheid gaan maken op het wereldtoneel en gaan dromen over een nieuwe Gouden Informatie Eeuw.

Jan Willem van Veen (Linked Open Data expert)


Auteur: Jan Willem van Veen

XL&Blogs

XL&Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en
ontwikkelingen binnen XL&Knowledge?

XL&Links